Nemere István
családregény-sorozata      gyermekregény-sorozata


Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón (Móra Könyvkiadó Budapest, 1979) [ISBN 963 11 1625 5]

Abban a nagyon messzi, távoli jövőben, amikor majd hosszú éveket fognak tölteni az űrállomások a világűrben, amikor majd robotok bányásszák a távoli bolygók ásványkincseit - három fiú megszökik űrhajós anyja, apja mellől, hogy egy kis rakétával amolyan sétacsónakázást tegyen az űrben. De hát az effajta kalandos szökéseknek a későbbi századokban is messzemenő következményei támadnak, a páratlanul izgalmas események egymást követik, és a gyerekes kalandvágynak már-már tragédia lesz a vége. E regény három ifjú hősére mégsem tudunk haragudni, hiszen ha a sírás fojtogatja is néha a torkukat, megpróbálnak férfi módra viselkedni.


Nemere István: A kupolaváros titka (Móra Könyvkiadó Budapest, 1982) [ISBN 963 11 2617 X]

Ki ne emlékeznék a Műkincsrablók a kisbolygón című fantasztikus regény három kis hősére, Donra, Larsra és Arielre. A jókedvű, egymást folyton ugrató, nagy tettekre is kész jó barátok ezúttal izgalmas feladat előtt állnak. Saját maguk vezette űrhajón egy űrhajósképző tanfolyam felvételi vizsgájára utaznak. Az időt persze izgatott tanulással töltik - de nem sokáig. Engedelmeskedniük kell a meteorriadóban elhangzó parancsnak. Szálljanak le a Mars felszínére, ahol a kupolavárosban találnak majd védelmet... A három fiú engedelmeskedik a parancsnak, s ezzel kezdetét veszi a félelmetes, titokzatos, lélegzetelállítóan izgalmas események sora! A regényből tudni kell még, hogy a Műkincsrablók a kisbolygón című regény önállóan is olvasható folytatása.


Nemere István: A kozmosz lovagjai (Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1985) [ISBN 963 11 3683 3]

Aki szereti Nemere István érdekes, izgalmas regényeit, ezúttal sem fog csalódni. A kötet hőseit már A kupolaváros titka és a bolygón című kötetekből. A három kedves gyerek, Don, Ariel és Lars ezúttal is messzi útra indul. Kis űrhajójukon nekivágnak a világűrnek, hogy az űrhajósiskolában elkezdjék új tanévüket. Útjuk azonban nem zavartalan. Az űrvilágot általános riadó tartja nyugtalanságban. Egy tönkrement teherűrhajó száguld ugyanis a Föld felé. Ha nem sikerül még idejében eltéríteni a pályájáról, veszélyes szállítmánya a Földön tömeghalált okoz. Egész földrészek pusztulásával lehet számolni. percről percre nő a tragédia veszélye... és az egész világűrben mindössze egyetlen űrhajó halad oly közel a veszélyes monstrumhoz, hogy még időben elérhetné. De abban az űrhajóban - a három tapasztalatlan gyerek utazik.


Nemere István: Az idő vándorai (Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1987) [ISBN 963 11 5243 x]

E könyv hősei, Lars, Don és Ariel, régi ismerőseink. Ők járják a távoli jövőben a kozmosz végtelen útjait, velük történnek lélegzetelállító kalandok. Hol műkincsrablókat lepleznek le, hol megfejtik a kupolaváros titkát - ebben a kötetben pedig különös utazást tesznek az időben. Az űrhajósvizsga valahogy félresikerül: hőseink történelmi korok emberei között találják magukat, tapasztalataik egyre furcsábbak, kalandjaik egyre veszélyesebbek lesznek, már mentőexpedíció indul utánuk.
A három jó barát azonban most is bebizonyítja, egymást segítve minden körülmények között megállják a helyüket.


Nemere István: Állatkert a Kozmoszban (Magyar Könyvklub Budapest, 1995) [ISBN 963 548 171 3]

Nagy fülű elefánt, színes arapapagáj, szürke farkas, fehér kecske, óriáskígyó, színes halak, teknősök - talán Noé bárkáján utaztak így együtt, mint most a Kolumbusz űrhajón. Brem kapitány és legénysége fél tucat űrhajóspalántával együtt száguld egyenesen a Mars felé, ahol is - ki hinné - még a 24. század végén sincs állatkert, és nagyon várják a Földről érkező állatokat. A gondozók, fiúk és lányok, hamarosan barátságot kötnek az állatokkal. Gondtalanul múlik az idő egészen addig, amíg Rómeó és Júlia kis híján a vesztüket okozza. A két híres név viselője két tanulékony mosómedve, akik előtt nincs semmiféle akadály.
Olyan űrkalandok várnak a gyerekekre, amilyenekről mindig is álmodtak. Melyiküknek lesz bátorsága kilépni a világűrbe, hogy megmentse a kapitány életét? A népszerű író, Nemere István izgalmas regénye végén mindenre válaszol, még arra is, hogy milyen sors vár egy potyautasra. 


bigjo@freemail.hu